Pakopeli 2/?: Labyrinth Games ja karmiva pako autiosta mielisairaalasta

*** Tämä on tosielämän pakopeleistä kertovan sarjan toinen osa. Lue ensimmäinen osa ja tietoa peleistä ylipäätään täältä. ***

Elämäni toinen tosielämän pakopeli heitti minut ystävieni kera hylättyyn psykiatriseen sairaalaan. Olimme autiolta osastolta heränneitä työharjoittelijoita, jotka oli lukittu aavemaiseen rakennukseen. Tehtävänä oli selvittää, mitä ihmettä oli tapahtunut ja miten sairaalasta oikein pääsisi pois. Huh, paljoa karmivammaksi alkuasetelmat tuskin voisivat mennä, jos on koskaan katsonut minkään sortin kauhu- tai jännitysleffoja!

Pelipaikkamme Labyrinth Games avasi ovensa Helsingin Kalliossa vasta muutama viikko sitten. Aulatilat tuoksahtivat vielä tuoreelle maalille ja olivat erittäin siistit. Saimme kahviakin! Paikka sijaitsee erittäin hyvien kulkuyhteyksien päässä Viidennellä Linjalla aivan Hämeentien vieressä. Firma tarjoaa toistaiseksi vain yhden pelin, mutta lisää on mitä ilmeisimmin luvassa. Peli kantaa englanninkielistä nimeä Internship (suomeksi ”työharjoittelu”).

Tällä kertaa sain pelikavereikseni kolme ystävääni, jotka kaikki tuntevat toki myös toisensa. Meistä vain minä olin kokeillut pakopelejä aiemmin, muille tämä oli ensimmäinen kerta. Astuimme pelitilaan jännittyneinä mutta innoissamme. Ensimmäiset minuutit menivät hämmentyneeseen ihmettelyyn ja yleiseen palloiluun, mutta pian aloimme tutkia kaikkea huoneessa olevaa tarkasti.

Pakohuone on muuten siinä mielessä pettävä nimitys, että ainakaan näiden kahden ensimmäisen pelin perusteella kyse ei suinkaan ole vain yhdestä huoneesta, vaikka siltä saattaa aluksi näyttää. Internshipissäkin aukesi yllättäen enemmän kuin yksi ovi. Yhdestä huoneesta näimme vilauksen jo ennen sinne pääsemistä. Huone herätti ristiriitaisia fiiliksiä: toisaalta se oli todella makea juttu, toisaalta älyttömän karmiva. Mietimme ääneen, haluaisimmeko edes päästä sinne.

Huone herätti ristiriitaisia fiiliksiä: toisaalta se oli todella makea juttu, toisaalta älyttömän karmiva.

Kyseessä oli tosiaan elämäni toinen pakopeli. Escape Room Helsingissä pelaamani Dinner Party oli monella tapaa hyvin erilainen kuin Labyrinth Gamesin Internship. Dinner Partyssa oli mukana mystiikkaa ja yliluonnollisuutta, Internship taas oli kuin suoraan varsin realistisesta kauhuleffasta. Näille molemmille varmasti löytyy oma kannattajakuntansa. Olen zombi- ja maailmanloppuelokuvien fani ja minua kiehtovat Internshipin tapaiset tarinat, joten minulle Labyrinth Gamesin peli oli vielä osuvampi kokemus kuin Dinner Party. Sairaalapelin puitteet tuntuivat kaiken kaikkiaan erittäin todenmukaisilta. Yksityiskohdat lumosivat, ja tunnelma oli sopivan pelottava heti alusta lähtien.

Neljä henkeä osoittautui hyväksi määräksi tähän pelitilaan. Meillä oli kasassa erittäin hyvä tiimi, ja koko porukka on ollut vielä pelin jälkeenkin todella innoissaan. Nyt meinaa hehkutussanat loppua, mutta oli kyllä mielettömän hauska ja elämyksellinen tunti! Pelin idea ja toteutus olivat niin tyylikkäitä ja viimeisteltyjä, ettei tästä voi kuin innostua! Suomen kielessä ei oikein ole hyvää vastinetta tälle sanalle, mutta kokemus oli totaalisen cool eli todella siisti  iskee varmasti imagostaan tarkkoihin teineihinkin.

Pelin idea ja toteutus olivat niin tyylikkäitä ja viimeisteltyjä, ettei tästä voi kuin innostua!

Tehtävät vaativat varsinkin hyvää huomiokykyä. Ratkaistavana oli osin samanlaisia pulmia kuin Dinner Partyssa, mutta myös eroavaisuuksia riitti. Vaikea sanoa, kumpi peleistä on vaikeampi, sillä se on varmasti porukastakin kiinni. Dinner Partyssa meitä oli kuuden hengen joukko pelaamassa, Internshipissä vain neljä. Se varmasti vaikutti. Tässäkin pelissä valvoja seurasi touhujamme kameran kautta ja pystyi tarvittaessa neuvomaan meitä eteenpäin. Hän tuli myös nopeasti ratkaisemaan oudon pulman, kun salkku ei auennutkaan oikeasta koodista huolimatta. Odottamattomasta ongelmatilanteesta selvittiin sutjakkaasti ja pääsimme jatkamaan peliä hyvillä mielin.

Pyysimme valvojalta myös jonkin verran vihjeitä. Jälkikäteen sitä sitten tajusi, että monet arvoituksista olivat hyvin loogisia. Etenkin peliajan lähestyessä loppuaan sitä vain ei osannut enää ajatella riittävän selkeästi. Pääsimme nippanappa ulos hirmuisen loppukirin jälkeen.

Paikan perustaja ja pelimme valvoja Dima vaikutti oikein sympaattiselta ja mukavalta, kun juttelimme hänen kanssaan ennen ja jälkeen pelin. Hänestä hehkui myös aito innostus. Labyrinth Gamesin ensimmäinen peli tulee ilmeisesti vielä muuttumaan entistäkin paremmaksi, ja ideoita jatkoon tuntuu pursuavan muutenkin.

Mielenkiintoista nähdä, miten pelaajana kehittyy kokemuksien myötä. Koin, että jo nyt oli hyötyä siitä, etten ollut ensimmäistä kertaa kokeilemassa tosielämän pakopeliä. Sitä osasi ajatella ehkä hieman laajemmin ja tonkia tavaroita rohkeammin kuin ensimmäisellä kerralla, jolloin ei vielä yhtään tiennyt, mistä on kyse.

Molemmat kokemukset ovat olleet niin positiivisia, että odotan todella innokkaana seuraavien paikkojen testaamista. Ainakin nämä jo kokeilemani pelit on luotu huolellisesti ja kokonaiselämykseen panostaen, ja henkilökunta tuntui molemmissa paikoissa erittäin motivoituneelta.

Onneksi pelitestailu jatkuu edelleen! Jo tässä vaiheessa on syytä antaa varoitus: näihin taitaa jäädä koukkuun!

Labyrinth Games, Viides Linja 2, Kallio. Avoinna lähes joka päivä klo 1024, mahdollista sopia myös yöpeleistä. Varaa peli etukäteen! Toistaiseksi tarjolla yksi peli, Internship, jota pelaamaan pääsee kerrallaan 24 hengen ryhmä. Ikäraja 14 vuotta, alaikäisten mukana pitää olla ainakin yksi täysi-ikäinen. Pelin hinta 80120 euroa/ryhmä riippuen varauksen ajankohdasta, ei siis pelaajamäärästä. Pelin kesto 60 minuuttia. Lisätiedot ja varaukset verkkosivuilta. Tsekkaa myös Labyrinth Gamesin Facebook-sivut

Kiitokset Labyrinth Gamesille ilmaisesta kokeilukerrasta! Tämän kirjoituksen pääkuvassa peliporukka: vasemmalta oikealle Janne, Hanna, Henkka ja blogisti itse. Kuva: Jannen vakaa selfie-käsi.

12 vastausta artikkeliin “Pakopeli 2/?: Labyrinth Games ja karmiva pako autiosta mielisairaalasta

  1. Olen jäänyt jo ihan koukkun näihin pakopeli-postauksiisi! Tämä Internship vaikuttaa värisyttävän kiinnostavalta. Yhden kerran olen itse käynyt pakopeliä pelaamassa (Inside Out Room Escape-firman peliä, joka painottuu matemaattiseen logiikkaan, luovemmat pulmat voisivat sopia minulle paremmin).

    Tykkää

    1. Oi, kiitos Leila! Mukava kuulla, että tykkäät lukea näitä. 🙂 Kävin muuten eilen itsekin pelaamassa InsideOutin karhun synttärit -peliä. Pulmat olivat osin aika erilaisia kuin Internshipissä. Jos tykkää pelottavista teemoista, voin suositella Internshipiä lämpimästi. Se on mulle nyt neljän pelin jälkeen edelleen se päräyttävin elämys, koska satun vain tykkäämään sen teemasta niin kovin ja peli on hyvin toteutettu.

      Tykkää

  2. Kuulostaapa hurjalta! Uskoisin, että minulle tämä voisi olla jopa liian jännää sillä kauhuasetelmat eivät ole yhtään minun juttuni ja pelkotilojen vallassa ei looginen päättelykään taida onnistua.

    Jos pakopelien kokeileminen verkossa kiinnostaa, suosittelen lämpimästi Mateusz Skutnikin pelejä, erityisesti Covert Frontia ja Submachinea: http://www.mateuszskutnik.com/archive/games/

    Tykkää

    1. Kiitos Linnea! Jos ei ole yhtään kauhun ystävä, Internship ei välttämättä ole paras valinta. Toisaalta sen voi tietää vain kokeilemalla. Meillä ainakin kaikkia vähän kuumotti vähintään, koska alkuasetelmat tosiaan olivat jo aika karmivat ja toivat mieleen aika monta kauhuleffakohtausta sun muuta. Itse tosiaan tykkäsin ihan hirveästi juuri sen takia.

      Noita nettipelejä voisin uskaltaa kokeilla vaikka kesälomalla. Pelkään, että jään niihinkin liian koukkuun. 😀 Kiitos linkistä, pitää tsekata kyllä!

      Tykkää

  3. Näihin todella jää koukkuun! Tästä huoneesta oli kiva lukea, koska tämä vielä itse kokematta. Päivämäärä kyllä sumplinnassa kavereiden kanssa. Kuten henkisestirikas totesi omassa kommentissaan, niin minullekin sopivat ei-niin-matemaattiset -tehtävät parhaiten. Parasta on, jos huoneen tehtävissä on vaihtelevuutta ja monipuolisuutta. Yllättynyt olen siitä, että osa Helsinginkin peleistä on täsmälleen samoja kuin mihin olen törmännyt muualla Euroopassa. Osa kai ostaa ideat jo olemassaolevilta ja onhan Euroopassa on ihan ketjuinakin näitä. Room escape -pelaaminen kyllä voittaa monen muun tekemisen mennen tullen. pelamainen on tosi hyvä syy kutsua kaverit kokoon. Onko kukaan vienyt pelaamaan (keski-ikäisiä) vanhempiaan? Mietin, että olisko kiva lahjaidea niille. Mutta mennäkö itse mukaan vai antaa mennä kahdestaan? Tänään olen itse menossa Room Escape Running Rabbitin Child´s Play -huoneeseen. Odotan siltä suuria, koska paikan KGB-huone viehätti meidän porukkaa tosi paljon. Ei enää montaa tuntia töitä 😉

    Tykkää

  4. Hei Essuska, mitä pidit Child’s Playsta? Itsekin tosiaan sinne haluan, mutta ajankohta on vielä harkinnassa.

    Osa Suomessa pelattavista peleistä on tosiaan muualla luotuja ja jo pelattuja, mutta toiset ihan omia luomuksia. Ilmeisesti kansainväliset ketjut myös hakevat lisää yrittäjiä Suomesta, sillä täällä alalla on vielä tosi paljon kasvupotentiaalia, kun pelipaikkoja on verrattain vähän.

    Olen nyt pelannut yhteensä neljää eri peliä. Niiden perusteella voin sanoa, että mullekin sopii parhaiten muut kuin matemaattiset pulmat. Luovat tehtävät ja sitten ihan fyysinen etsintä tavaroita penkomalla on musta ehkä mukavinta.

    Lahjaideana tämä on mielestäni mainio! Voihan sitä antaa lahjakortin ja sanoa, että lahjansaajat voivat itse päättää, kenen kanssa haluavat pelata. Jos mukaan menisi sitten pelkkiä ensikertalaisia, kertoisin etukäteen jotain pelien yleisistä periaatteista ja antaisin ehkä vähän vinkkejä esimerkiksi siitä, että kannattaa ajatella kaiken olevan mahdollista. Siitäkin kannattaa mainita, ettei vihjeiden pyytämistä pidä arastella. Monet kuulemma arastelevat ja sitten turhautuvat ihan turhaan, kun peli ei etene. Tietysti jokaisella on oma tapansa pelata ja tavoitteensa myös. 🙂

    Tykkää

  5. Olen itsekkin käynyt labyrinth gamesissa kavereideni kanssa jonkin aikaa sitten. Me emme tykänneet labyrinth gamesista, koska henkilökunta otti meidät kylmästi vastaan ja tilat olivat erittäin likaisia silloin kun kävimme. Seuraavalla kerralla harkitsen eri paikkaan menemistä vapaa-ajalla.

    Tykkää

  6. Yhden kerran olen ollut pelaamassa kavereiden kanssa (Dinner party). Ja kieli pitkällä haaveilen seuraavasta kerrasta. Ihan mun juttu!! Polttareillani oltiin, joten säästyin kustannuksilta. Toivottavasti kilpailun myötä hintoja saataisiin vähän alas, niin raaskis käydä useemminkin. Toki melkoinen työ tuommoisen huoneen värkkäämiseen on kulunut, ei sillä. Kiva lukea muiden kokemuksista, niin tietää, mihin ehkäpä kannattaisi seuraavaksi suunnata (kivahan ois tietty käydä kaikki läpi :D). Toivon, että mukana teksteissä ei olisi ihan hirveästi spoilereita. Esim. tässä tekstissä paljastui, että on kaksi huonetta. En sitten tiedä, onko näin peräti kaikissa peleissä… Muuten paljastelutaso oli sopiva 🙂

    Tykkää

  7. Hei Minna ja Q-coistus, kiitos kommenteistanne! Minna, toivottavasti seuraava käyntisi on onnistuneempi. 🙂

    Q-coistus, pitää jatkossa kiinnittää entistä tarkemmin huomiota siihen, etten tosiaan paljasta liikaa. Pakopeliarviot jatkunevat viimeistään loppukesällä. Vielä on testaamatta kaksi peliyritystä Helsingissä – jos firmoja ei siis ole taas tupsahdellut lisää toukokuun jälkeen. Kaikkien pelien testaaminen puolestaan alkaisi varmaan jo käydä työstä, niin paljon pelejä on jo pelkästään pääkaupungissa tarjolla. Jatkossa voisi olla hauska käydä myös muualla Suomessa pelaamassa, kun noita kaupunkireissuja kuitenkin tulee välillä tehtyä.

    Mukavaa kesää ja antoisia pelihetkiä!

    Tykkää

  8. Tosi kiva lukea sun arvosteluita, olen itse Prahassa testannut kaksi huonetta ja nyt valitsemassa sopivaa Helsingistä. Amazed-yrityksestä ei sulla ole mitään huonetta testattuna, jään sitä testiä odottelemaan, samoin kuin tuota child’s play huoneen arviota. Harmillisesti tuo Internship-huone on varattu just kun pitäisi sinne päästä, niin joudutaan valitsee joku toinen. Muuten se olisi ollut ehdottomasti valinta. Toinen mikä kiehtoo on inside outin the Bar of Monsters and Madmen, ihan vaan tarinansa takia. Kovin on vaikeaa valita, itse löysin Helsingistä kokonaiset 19 huonetta, ja 6 yritystä,liekö niitä jo enemmänkin:)

    Tykkää

  9. Hei Petra! Kiitos kivasta kommentista, siitä tuli hyvä mieli. Tää pakopelitestailu on tosiaan jäänyt nyt turhan pitkälle tauolle. Amazed on ollut testilistalla jo loppukeväästä lähtien. Pari tuttua kävi siellä pelailemassa, ja he tykkäsivät kyllä. Lisäksi Helsinkiin on tosiaan tullut ilmeisesti vielä lisää yrityksiä ja huoneita kesän ja alkusyksyn aikana.

    Pitää ottaa nyt asap asialistalle se, että käyn testaamassa Child’s Playn ja Amazedin huoneen. Laitankin tästä saman tien viestiä potentiaalisille peliseuralaisille, jotta voidaan ruveta sopimaan pelipäiviä. Kiitos sopivasta herätyksestä, eiköhän tosiaan ole taas aika käydä tuumasta toimeen.

    Myöhemmin voikin sitten taas kartoittaa noita mahdollisia uusia firmoja ja huoneita. The Bar of Monsters and Madmen kuulostaa jo nimensä perusteella tosi mielenkiintoiselta! Tästä sarjasta saisi helposti varmaan kymmenien osien mittaisen. 😀 Huimaa, miten nopeasti tää ala kehittyy ja kasvaa! Lupaan, että viimeistään lokakuussa tulee uusia pakopeliarvioita tänne blogiin. Hauskoja pelejä ja mukavaa alkusyksyä ylipäätään!

    Tykkää

Jätä kommentti